Info om Depression og Stress

Har du følt dig stresset på studie eller arbejde?

Perioden lige inden sommerferie, er ofte den mest stressende tid for mange danskere. Er man studerende, presser semesterets eksaminer på lige inden ferien, hvor andre har mange deadlines på jobbet, som der skal tages hensyn til før ferie.

På trods af mange opgaver i en stressende tid, skal man huske at passe godt på sig selv.

Kroppen siger fra

Når man har været gennem en stresset periode, kan kroppen sige fra, ved at man bliver ramt af mindre sygdomme, som forkølelse og influenza. Det er heldigvis nemt at kurere, hvis man tager sig af det. Fortsætter man den stressede hverdag, er det sværere at komme sig over let sygdom, og dermed vil den vare ved længere tid. Bliver man ramt af forkølelse eller influenza, er det derfor bedst at tage sig tid til at være syg.

Man kan købe håndkøbsmedicin og dulme smerterne, mens man bliver hjemme i sengen – og bliver væk fra arbejde og andre aftaler. Efter bare et par dage vil man have det bedre end hvis man blot var fortsat den stressede hverdag. Hovedet og kroppen har godt af at have fri et par dage, særligt hvis man er ramt af sygdom.

Derudover er lette sygdomme ofte meget smitsomme, og derfor vil ens omgangskreds være taknemmelige, hvis man bliver hjemme, når man er syg. Dermed mindsker man risikoen for smitte.

Stressrelateret sygdom

Stressede perioder kan, som nævnt i ovenstående, føre til sygdomme. Men udover lette sygdomme, som man forholdsvis hurtigt kan komme sig over, kan stress over en længere periode føre til farligere sygdomme. Ved stress er der høj risiko for, at man kan få for højt blodtryk. Det kan føre til hjerte- og kredsløbssygdomme, som er af lang mere alvorlig karakter end forkølelse og influenza.


Mange danskere ved ikke, hvad deres blodtryk ligger på, men det er faktisk godt at kende til. Det kan derfor være en god idé at anskaffe sig en blodtryksmåler fra Omron, så man kan følge sit blodtryk. Det er særligt en god idé, hvis man har for højt blodtryk, da man så kan holde øje med det over tid, for at få sænket sit blodtryk.

På den anden side er det også smart med en blodtryksmåler, hvis man har et normalt blodtryk, men for eksempel går en stressende tid med mange deadlines i møde. Så kan man jævnligt måle sit blodtryk, for at følge, at det ikke forhøjes.

Sænk dit blodtryk

Der kan være mange faktorer, som spiller ind ved for højt blodtryk, hvoraf stress nævnes i ovenstående afsnit. Har man for højt blodtryk, bør man undersøge de forskellige faktorer, som kan spille ind.

En del danskere har tendens til at ty til cigaretterne, når de er pressede. Rygning er dog en af hovedfaktorerne som spiller ind i risikoen for for højt blodtryk, og derfor bør man kvitte smøgen, for sit helbreds skyld.
Er man overvægtigt, kan også dette spille ind i forbindelse med for højt blodtryk. For at tabe sig i vægt, kan man spise mindre og sundere.

Ydermere kan man dyrke motion, for motion er netop også med til at sænke blodtrykket. Her skal man dog være obs på ens blodtryk, for er det 140/90, bør man tale med sin læge, før man tager i fitnesscenteret.

Har man for højt blodtryk, eller mistanke herom, bør man altid kontakte en læge. En læge kan give en præcis måling, og ud fra denne, give råd til forebyggelse og behandling. En læge vurderer også, hvorvidt man skal tage medicin grundet for højt blodtryk.

Denne type medicin skal man som oftest tage resten af livet. Selvom man får det bedre, bør man ikke stoppe på medicinen uden at have konsulteret en læge. Man bør altid følge en læges anvisninger, i kampen om at blive rask.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *