Hvis du har mistet dit job efter at have været på arbejdsmarkedet i mange år, kan dette være en kæmpe omvæltning for dig.
Hvordan tackler man livet som arbejdsløs, og hvordan bliver man ved med at have blod på tanden, når jobsøgningen trækker i langdrag og muligvis ikke giver de ønskede resultater?
Det er meget naturligt at have svært ved at bevare motivationen og engagementet som jobsøgende – specielt fordi jobsøgning er hårdt arbejde, tidskrævende og kan være fyldt med frustration og afslag. Forstå mere om, hvorfor det er benhårdt arbejde at være ledig.
Det er vigtigt at huske, at jobsøgning er en salgssituation, som både kræver overskud og energi, alt sammen i en hverdag, hvor du også skal trives med familie, venner og hobbyer.
Det er vigtigt, at du trives i din hverdag, da dette vil have indflydelse på din præstation i jobsøgningen.
Dyrk dine favoritaktiviteter
Når du er jobsøgende og står i denne meget uvante situation, kan det være svært at vide, hvordan man egentlig skal agere i hverdagen. Mange ser det som et tabu at være arbejdsløs, hvilket leder til isolation og stor frustration.
Det er dog utrolig vigtigt, at du sideløbende med jobsøgningen holder dig i gang og dyrker de aktiviteter, du holder mest af.
På denne måde fylder du din krop med energi, og du oplever, hvordan det er at præstere og udrette noget. Det kan både være fritidsinteresser, frivilligt arbejde, praktik, sport eller lignende. Det gælder om at fremme din optimisme og robusthed i hverdagen, da dette vil smitte positivt af på din jobsøgning.
Lad ikke jobsøgningen fylde hele dit liv
Selvom du er arbejdsløs, og det med god grund betyder meget for dig at komme i job igen, er det vigtigt, at du ikke lader jobsøgningen overtage dit liv. Sørg for at sætte dig ind i reglerne for a-kasser, så du kan slappe af omkring at der er styr på det.
Beslut dig for, hvor mange timer om ugen du vil bruge på jobsøgningen, så du også har tid til at holde fri og nyde dit liv i de øvrige timer i hverdagen.
Du kan med fordel sætte dig selv delmål for jobsøgningen undervejs, så du hele tiden oplever mindre succeser, der kan være med til at booste dit gå-på-mod og entusiasme omkring jobsøgningen.
Brug kritik konstruktivt – også på CV’et
Hvis du flere gange har fået afslag på ansøgninger, eller ikke fik jobbet efter en samtale, er det vigtigt, at du forsøger at blive klogere på, hvad der ligger til grund for disse afslag. Du kan med fordel kontakte virksomhederne og få en forklaring på, hvorfor de valgte en anden kandidat fremfor dig.
På denne måde har du mulighed for fremadrettet at forbedre dine jobsøgningschancer.
Det kan eksempelvis vise sig, at dit CV ikke er fyldestgørende, hvorfor du med fordel kan lære at forbedre dit CV.
Den viden, du tilegner dig omkring dit CV, kan du eksempelvis bruge til at udforme en handlingsplan for, hvordan du kommer godt videre til dit næste job.
Der er ingen tvivl om, at det kan være utrolig svært at holde humøret højt under jobsøgningen, specielt hvis denne tager længere tid end forventet. Bare sørg for, at dit liv ikke går i stå, og bliv ved med at dyrk dine interesser, som du gjorde, da du var i job.